ivfpappan.se

IVF och porr…

Glöm inte att kommentera nedan med din åsikt!

 

Jag läste häromdagen en väldigt livlig debatt i en av de IVF-forum jag är med i. Debatten drogs igång av att en reproduktionsmottagning la upp denna bilden på instagram och därefter följde en ganska hetsig debatt både huruvida det faktiskt ska få finnas porr i rummet där män ska lämna spermaprov och om den porren isåfall ska finansieras av skattemedel.

 

Ivfporr

 

 

Väldigt många kvinnor menade att det verkligen inte ska förekomma porr i det rummet och absolut inte inköpt av skattemedel. Som jag förstod det var det både kvinnor som inte ville att deras män skulle kolla porr samt att man inte ska stödja en smutsig industri med skattepengar.

På reproduktionskliniken i Huddinge där jag lämnade mina första prov fanns ingen porr, Där var de istället noggranna att skriva i kallelsen att de hade gratis wi-fi. Helt ok enligt min mening så länge du inte enbart har en jobbmobil.

På Sthlm IVF hade de istället en TV med ett USB laddat med diverse porr. Även detta helt ok enligt min mening då folk fåt avgöra själv om de vill kolla eller ej.

Vad tycker då IVFpappan?

Jag tycker att det är en självklarhet att det ska finnas porr på både klinikerna och på reproduktionsenheterna där man i utredningsfasen lämnar prov.  Man kan tycka vad man vill om branschen som sådan och kvinnoförtrycket som det till viss del förmedlar. Jag ser det dock som medicinsk porr. Varför?

1. Du ska leverera i en burk på några minuter i ett extremt sterilt rum som inte direkt sätter igång din fantasi.

2. Du får inte ta med din sambo in i rummet som hjälp.

3. Om porr kan hjälpa någon att komma som annars hade haft svårt så är  det iaf till ett bra syfte där alternativen att kunna skaffa barn kontra att inte skaffa barn står mot varandra.

 

Jag förstår att frågan är svår men vad tycker du? Tänk på att du kan kommentera helt anonymt i fältet nedan!

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Jag tycker det är sorgligt och tragiskt att många män verkar fungera på det viset att de (tror sig) behöva stimulans från porr för att onanera. Det är för mig betyg för själslig fattigdom, fantasilöshet och brist på finess. En ruttenhet. Så gott som all nätporr idag är inspelade övergrepp, våldtäkter och sex kopplat till prostitution. Kvinnorna tar smärtstillande innan för att klara av det de är med om. Många får sprickor i underlivet och måste bli sydda. För att inte tala om de själsliga menen. Det som är mainstream idag var extremt för några decennier sedan eftersom konsumenterna och deras hjärnan har blivit avtrubbade av alla visuella intryck så att man behöver mer och mer, grövre och grövre material. Dessutom ” lär sig” hela generationer på det viset hur sex ska vara, med resultat att var och varannan kvinna råkar ut för att bli sliten i håret, strypt, få smisk, få utlösningen på sig i sitt eget sexliv. Huva! A propos ivf- de flesta kliniker tillåter att provet ordnas i förväg hemma eller att partnern följer med i rummet. Iaf jag skulle tycka det var väldigt olustigt att mitt barn blivit till genom att fadern har kåtat upp sig på inspelade förnedrande övergrepp.

  1. ivfpappan

   Hej,
   Jag förstår till viss del vad du menar. Sen kan jag tycka att det finns porr och ”porr”. Världen är inte svart eller vit. Tack för att du delade dina tankar kring ämnet !

 2. Miriam

  Jag var en av dem som var med i den livliga diskussionen. Jag minns faktiskt inte att någon sa att porr inte bör få finnas i dessa rum, utan det var enbart om sjukhus/kliniker skulle bidra med det, vilket med all självklarhet alltså finansieras med skattepengar om det inte är en privat klinik.

  Jag är nyfiken på om du ser några av problemen med detta eller om du tycker att det hela är så enkelt som det verkar i ditt inlägg. Vilken porr ska staten gå in och stötta? Ska alla landsting stötta en och samma porrproducent som således kommer få enorma fördelar på marknaden? Ska det ske en upphandling så som det generellt går till när man lägger ut uppdrag på privata aktörer så att den producent som kan leverera den billigaste porren får uppdraget? Ska man se till att det finns porr med samkönat sex och heterosexuellt sex eller bara förutsätta att alla besökare är hetero? Ska man erbjuda Bdsm-alternativ? Eftersom du ändå på en rätt stor plattform går ut och säger att du är för detta vore det intressant att höra lite mer varför du faktiskt är för det.

  Uppfattar inte heller att du riktigt adresserar vad du faktiskt tycker om att folk inom branschen far illa. Om landstinget köper porr från en producent där det sedan visar sig att flera skådespelare blivit utsatta för sexuella övergrepp är det inte ett problem? Eller tycker du att det ett problem men bara värt sperman?

  Och sist men inte minst, varför inte bara tänka bring your own? Varför är det så viktigt att finansiera porr med statliga pengar?

  1. ivfpappan

   Hej Miriam,
   Det hela är verkligen inte enkelt och det var därför jag skrev om mina tankar kring det hela. Jag tror att du gör det svårare än vad det behöver vara. Kan man upphandla medicin som även den kommer från en ganska smutsig industri med djurförsök, extremt dyra mediciner pga paten, mutort osv så kan man nog upphandla porr. Självklart ska det finnas en generell policy mot all typ av förnedring, våldsporr m.m. Däremot ska det självklart finnas för både hetro och gaypar. Mitt inlägg var inte heller kopplat till branchen som sådan. Vad jag tycker om den är inte riktigt relevant då jag precis som jag skrev anser att detta är mer kopplat till medicinsk verksamhet än för nöje. Dessutom finns det porr på någorlunda lika villkor. Vad jag tycker om porr generellt kvittar, likaså vad jag tycker om läkemedelsindustrin.

   Min inställning är att detta är ett hjälpmedel som bör finnas på varje klinik där en kille ska kunna leverera i en kopp på några minuter utan annan stimulering än den visuella. Sen får det vara upp till var och en att faktiskt titta. Ditt förslag ”bring your own” tycker jag är ganska bra och jag har varit med om kliniker där det har varit så, men det förutsätter att man inte har en jobblur osv vilket ganska många har i dagens samhälle. All kärlek! / Ivfpappan ( skriver detta med engelsk rättstavning så ha överseende med ev autokorrekt)

   1. Miriam

    Fast att jämföra övergrepp mot människor med syfte att förenkla onani med djur som far illa för att människor ska kunna bli friska från sjukdomar och i vissa fall för att överhuvudtaget överleva tycker jag faktiskt tyder på en riktigt läskig människosyn. Det är rätt uppenbart att du har noll förmåga att relatera till personer som blir utsatta för sexuellt våld om du tycker att det är en rimlig jämförelse. Den jämförelsen tycker jag faktiskt är riktigt respektlös och den bild jag fått av dig är att du egentligen inte riktigt har den människosynen. Tycker faktiskt du ska ta ett steg tillbaka och fundera ett varv extra.

    Och din inställning om att det skulle vara lätt ordnat tror jag är mycket naiv. Du kan inte ha särskilt bra koll på hur fruktansvärt smutsig porrbranschen är. Jag undrar om din inställning skulle vara annorlunda om du liksom jag gått i en stödgrupp för tjejer som blivit utsatta för sexuellt våld där vissa är livrädda för att titta på porr eftersom de inte vet om deras övergrepp kommer dyka upp på skärmen, då de vet att de blivit filmade under övergrepp.

    Jag har förståelse för att det är tufft att bli instoppad i ett rum för att leverera sperma bara sådär. Jag är verkligen inte avundsjuk. Jag menar inte att man inte ska underlätta så mycket som möjligt, men problemen inom porrbranschen och sexuella övergrepp är inte något man kan jämföra med hur det känns att behöva spruta i en kopp. Det är inte rimligt att tänka att porrbranschen får vara vara som den är och finansieras med skattepengar för att det är värt den förenkling det erbjuder till patienter som ska lämna sperma. Porr är inte en självklar förutsättning för att kunna få utlösning och det är därför inte samma sak som med medicin som pfta är en förutsättning för att bota sjukdomar så som cancer. Kan du förstår att det framstår som nonchalant att dribbla bort dessa problem och bara fokusera på att det kan vara skönt att få gratis porr på sjukhuset när man ska spruta? Har man en jobbmobil där man inte kan kolla på porr kanske man kan förbereda sig med en porrtidning eller se om det finns någon annan lösning. Som sagt, kan man ordna sina egna mackor till efter äggplocket kan man nog ansvara för att förbereda för sin spermalämning. Män är inte bebisar utan personer som har möjlighet att tänka till och göra det bästa inför situationen.

 3. Elin

  Nog får den vara kvar för min del. Kan inte vara lätt att leverera för killen förstår jag och han kan behöva den hjälp han får. En fråga: varför får inte sambo följa med in i rummet? Känns ju som den ”lättaste” lösningen…

 4. Annika

  Håller helt med! Det är självklart att det ska finnas porr tillgängligt om man ska producera spermier i en kopp. Inte alltid lätt och väldigt pressad situation för männen att producera fram ett prov på några snabba minuter.
  Sen glömmer många tjejer att det här är inte bara deras resa utan IVF är något som både mannen och kvinnan går igenom.

  1. ivfpappan

   Hej

   Vill du utveckla lite, vad är det som du är emot? porr som sådant eller att din sambo kollar porr? Tänker du då en erotisk bild eller en vanlig bild på sin sambo? / Ivfpappan

 5. Josefine

  Min man får kolla på hur mycket porr han vill så länge det hjälper honom att ”leverera” det vi behöver ?
  Jag vet även att han använder sin mobil hellre än att bläddra i tidningar som fanns på rummet , han menar på att hur många män har inte bläddrat i dom och lämnat spår efter sig?

stats